Parmesan Gnocchi with Sage Butter

These are my first ever gnocchi that turned out well, thanks to Robert of lamiacucina. All my earlier attempts failed, and I had already given it up, as even in restaurants in Italy I sometimes got gnocchi that were on the soggy or chewy side. Robert’s recent gnocchi post encouraged me, to try it one last time. Great foolproof recipe, it was, I hope, or did I succeed by accident? Dies sind meine absolut ersten gelungenen Gnocchi, Robert von lamiacucina sei Dank. Alle meine früheren Versuche sind misslungen, und ich hatte bereits aufgegeben, zumal ich sogar in Restaurants in Italien manchmal wässrige oder pampige Gnocchi erhalten hatte. Roberts kürzlich publizierter Gnocchi-Beitrag bewog mich, den Gnotschis eine letzte Chance zu geben. Es ist ein grossartiges Rezept, hoffe ich, oder war es Zufall?
Robert’s parmigiano gnocchi recipe:
500 g floury potatoes (I used waxy ones)
3 egg yolks
50 g durum wheat semolina
110 g parmesan cheese, finely grated
salt, nutmeg, pepper, olive oil, butter
Das Gnocchi-Rezept ist bei lamiacucina in Deutsch im Detail beschrieben.
(1) Boil potatoes, peel and press through potato ricer. Add egg yolks, semolina, parmesan and spices to the still warm mashed potatoes, mix to dough.
(2) If the dough is too soft, add semolina. Put into fridge for 1 hour.
(3) Make dough roll of 1 cm diameter and cut into 1 cm pieces, then roll little spheres between hands.
(4) Add dough spheres into slightly salted boiling water, don’t boil them, scoop out the gnocchi when they float on the surface, drip them and toss them in butter.
Fry a good quantity of sage leaves crispy in butter and pour it on top of the gnocchi. Zucchini and shitake mushrooms were the accompaniment. This vegetarian dish was very nice, and we did not miss meat at all! Eine grosszügige Menge Salbeiblätter in Butter knusprig braten und auf die Gnocchi geben. Zucchini mit Shitake Pilzen war die Begleitung. Diese vegetarische Mahlzeit schmeckte uns, und wir vermissten Fleisch überhaupt nicht.

The first gnocchi batch, picture on top, I rolled to spheres. To save time, I scraped (?) the second batch, picture above, with a knife from a wooden board directly into the hot water. Experts probably roll them over a fork to get a nice professional looking pattern. Die erste Portion Gnocchi rollte ich zu Kugeln, Bild ganz oben. Um Zeit zu sparen schabte ich die zweite Portion mit einem Messer direkt vom Brett ins heisse Wasser, dieses Bild hier. Experten rollen sie vermutlich über eine Gabel, um ein professionell aussehendes Muster zu erzeugen.

Musical accompaniment

Fiesta Española, edition Raumklang
Mercedes Hernandez, Elva La Guardia, United Continuo Ensemble
Flamenco, and Spanish songs and dances of the 16th and 17th century

A wonderful CD